Hoe het allemaal is begonnen.

 

Jaren geleden was er het idee om zeemansliederen te gaan zingen op de feestavond van de watersportvereniging.

Helaas bleef het altijd bij een idee. Tot het jaar 2004.

 

Tijdens een gezellig samenzijn in cafe-restaurant "het Oude Raadhuis" te Zuidhorn vertelde de uitbater, dat hij ambitieuze plannen had om in de zomer van 2005 in Zuidhorn een groot muziekfestival te organiseren.
Naar aanleiding daarvan komt weer het idee om een shantykoor op te richten.
Eigenlijk heeft de uitbater al genoeg aanmeldingen voor het festival, maar als het lukt een shantykoor te formeren wordt er ruimte gemaakt. De eerste stap was gezet.
Door middel van kleine berichten in de plaatselijke bladen wordt er ruchtbaarheid gegeven aan het idee om een shantykoor op te richten. Het loopt niet direct storm met de aanmeldingen, maar toch komen er op de eerste bijeenkomst op 8 november 2004 30 mannen af. Inmiddels is het koor uitgegroeid naar een volwaardig koor.
De zangers worden op een voortreffelijke wijze in toom gehouden door dirigent Joukje Grijpma en muzikaal ondersteund door accordeons en een cajon.
Er wordt geoefend op de maandagavond; deze oefenavonden zijn niet alleen gezellig, maar er wordt ook hard gewerkt en - ook belangrijk - met veel plezier.
De gedachte, dat dit een gelegenheidskoor is voor het muziekfestival, is allang vervlogen.

Shantykoor "Allemanseindje" is een feit!

Het koor heeft inmiddels een uitgebreid repertoire, bestaande uit shanty's en zeemansliedjes in diverse talen, waarbij ook het Gronings niet vergeten wordt.

De droom van de oprichter Johan Stienstra is uitgekomen.